buitenland

Trump wil anti-immigratie muur bij Mexicaanse grens, maar hoe?

17 augustus 2015

De Republikein Donald Trump wil een muur laten bouwen bij de Mexicaanse grens met Amerika en wil dat Mexico daar financieel aan bijdraagt. Mexico heeft al aangegeven hier niet in mee te willen gaan.

Toch wil Trump, mocht hij president worden, dit plan doorzetten. Immigratie is een van de speerpunten van zijn verkiezingscampagne.

Zo zei hij zondag in een interview met het NBC-programma Meet the Press dat hij van plan is ‘alle illegale immigranten uit te zetten’. Dit zijn er momenteel zo’n 5 miljoen. Hoe wil Trump een dergelijke muur bekostigen?

Kosten

Zondag dreigde hij de kosten van tijdelijke visa op te hogen voor Mexicaanse diplomaten, zakenmensen en medewerkers die Amerika onder de North American Free Trade Agreement (NAFTA) bezoeken. De NAFTA bestaat sinds 1994 en is gericht op een soepelere handel tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Zo kan men met de overeenkomst tijdelijk kosteloos de grens oversteken.

Het verminderen van de ontwikkelingshulp aan Mexico en het invoeren van toltarieven bij de grens maken ook deel uit van zijn plan. Hij wil verder het aantal Amerikaanse immigratieagenten verdriedubbelen.

De extra kosten daarvan zouden volgens hem moeten worden gecompenseerd met het schrappen van belastingvoordelen voor illegale migranten. Tot slot wil de Republikein de straffen voor personen die langer blijven dan hun visum toestaat verhogen, en kinderen van immigranten niet langer automatisch het Amerikaans staatsburgerschap verlenen.

Bijdrage

Het verlenen van verblijfsvergunningen aan migrantenarbeiders moet volgens Trump ook worden gestopt, zodat werkgevers werkloze Amerikaanse burgers voorrang verlenen. Ook moeten migranten bij aankomst in de Verenigde Staten kunnen aantonen dat ze hun eigen woning en zorgkosten kunnen betalen.

Ondanks alle genoemde maatregelen wil hij nog steeds een bijdrage van Mexico aan de muur: ‘De Mexicaanse regering is verantwoordelijk voor dit probleem, en ze moeten ons helpen het uit de weg te ruimen,’ aldus Trump.

Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou niet hebben willen reageren op de uitlatingen van Trump, maar gaf in een aparte e-mail wel aan dat ‘Mexicanen een significante bijdrage leveren aan de economie van de Verenigde Staten’.

Volgens het ministerie is de immigratie van Mexico naar Amerika verder aan het afnemen: de netto migratie tussen de twee landen zou in 2012 een nulpunt hebben bereikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.