buitenland

Waarom boulevardkrant Bild het opneemt voor asielzoekers

30 augustus 2015

De Duitse boulevardkrant Bild is een campagne gestart vóór de komst van vreemdelingen. De hoofdredacteur van Bild Online legde die keuze zondag bij Buitenhof uit.

In een hoofdredactioneel commentaar noemde Bild Online-hoofdredacteur Julian Reichelt het geweld en de protesten tegen asielzoekers ‘een schande voor Duitsland’. ‘Er is gewoon nooit een reden om vluchtelingen, in dit geval de armsten van de armsten, met geweld te moeten begroeten. Daar kunnen we het allemaal over eens zijn,’ zei Reichelt zondag bij Buitenhof.

Laffe politiek

Volgens de Bild-man gaat het niet alleen om de protesten zelf. Ook de reactie van de Duitse politiek was ‘onderdeel van die schande’. ‘Men liet het gebeuren, er was niet genoeg politie om het tegen te houden, maar daarnaast vielen politici, van landelijk tot lokaal niveau, angstvallig stil, terwijl ze erbij stonden en ernaar keken. Men kwam niet snel genoeg in actie tegen dat soort geweld.’

Volgens Reichelt schamen veel Duitsers zich voor wat er in Heidenau gebeurt en hoe de wereld daar naar kijkt. In de plaats Heidenau liepen demonstraties van extreemrechts uit op rellen. In de plaats Weissach im Tal werd een toekomstig asielzoekerscentrum in brand gezet. ‘Daar moeten we ons tegen verzetten,’ vindt Reichelt die toejuicht dat bondskanselier Angela Merkel zich nu feller uitlaat over geweld tegen migranten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Niet progressief

Reichelt vindt het niet verrassend dat een conservatief dagblad als Bild het juist voor asielzoekers opneemt. ‘Conservatief betekent ook dat je de waarden waarop onze maatschappij is gebouwd, wilt behouden….Eén van die waarden is compassie. Het enige juiste om te doen in deze situatie is mensen helpen. En wij vonden dat dit niet duidelijk genoeg door de politiek werd geuit.’

Dat de krant misschien lezers gaat verliezen door deze strategie vindt Reichelt niet erg. ‘Ik vind het niet progressief om geweld tegen vluchtelingen te veroordelen. Ik vind dat de normaalste zaak in de wereld. Als we om die reden lezers verlezen, dan is dat maar zo. Daar kunnen en willen we niets tegen doen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.