buitenland

Dit huilende meisje (14) krijgt verblijfsvergunning van Merkel

Door Tom Reijner - 04 september 2015

Reem Sahwil (14) haalde in juli het wereldnieuws, toen zij in huilen uitbarstte na een uitspraak van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het Palestijnse meisje krijgt nu een voorlopige verblijfsvergunning.

Sahwil en haar vader mogen de komende tijd in Duitsland blijven, en hoeven dus niet terug naar Libanon, zegt een bron in het stadhuis van Rostock vrijdag. Ze waren vertrokken uit een Libanees vluchtelingenkamp.

Tranen

Merkel en het meisje spraken elkaar tijdens een bijeenkomst met scholieren. Sahwil zei toen zich zorgen te maken over haar toekomst, omdat ze niet wist of ze lang in Duitsland kon blijven.

Merkel reageerde daarop door te zeggen dat niet iedereen zomaar in Duitsland kan blijven. ‘Politiek is soms moeilijk,’ zei de bondskanselier. ‘Jij staat nu voor me en jij bent een aardig persoon. Maar jij weet ook dat er in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon duizenden en duizenden vluchtelingen zijn, en als ik zeg kom allemaal hier blijven… Dat kunnen we niet aan.’ Daarna kwamen de tranen bij Sahwil, en liep Merkel op haar af om te troosten.

Families

Iedereen opvangen in Duitsland gaat niet, zei Merkel. Maar intussen zijn er weken verstreken, en lijkt de bondskanselier van mening te zijn veranderd. We zijn sterk genoeg om de honderdduizenden vluchtelingen die dit jaar naar Duitsland komen, op te nemen, zei ze eind augustus.

Merkel denkt dat ongeveer de helft van de 800.000 vluchtelingen die dit jaar Duitsland bereiken daadwerkelijk mag blijven. De families van die mensen zullen vervolgens ook komen. ‘De wereld ziet Duitsland als een land van hoop. Dat was niet altijd zo.’

Duits probleem

Hoewel het aantal vluchtelingen dat vanuit Oostenrijk en Hongarije aankomt op het belangrijkste treinstation van München (in Zuid-Duitsland) inmiddels flink is afgenomen, komen ze nog altijd met tientallen tegelijk aan. Het zijn er nu vijftig tot tachtig per trein. Eerder deze week zaten er nog zo’n vierhonderd in de rijtuigen.

De vluchtelingen weten donders goed dat Duitsland onderdak biedt. ‘Germany, Germanyscanderen zij rond en in het overvolle Keleti-station in Boedapest. Merkel wordt gezien als een held. De Hongaren ergeren zich er mateloos aan, en vinden dat het vluchtelingenprobleem, door de opstelling van Berlijn, vooral een Duits probleem is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.