buitenland

Elke maand reizen vijf Nederlandse jihadisten af naar IS-gebied

01 september 2015

De Nederlandse overheid probeert ze tegen te houden, maar toch vertrekken elke maand nog steeds vijf Nederlandse jihadstrijders naar Syrië en Irak.

Dat schrijft Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in een nieuw rapport over terreurdreiging in Nederland, dat dinsdag is gepubliceerd.

Kalifaat

Islamitische Staat (IS) riep in juni vorig jaar het kalifaat uit. Tot begin augustus dit jaar zijn er ongeveer 210 mensen uit Nederland vertrokken naar IS-gebied.

Zeer waarschijnlijk zijn daar 38 Nederlanders gesneuveld, terwijl 35 jihadstrijders zijn teruggekeerd. In totaal zijn er momenteel 130 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak, blijkt uit het verslag.

Weinig terugkomers

Opvallend is dat in de eerste helft van 2015 niemand is teruggekeerd naar Nederland. Volgens Schoof komt dat mede omdat het erg moeilijk is om het IS-kalifaat te verlaten. Bovendien heeft strafrechtelijke vervolging in ons land een afschrikkende werking, zegt hij.

Daar staat tegenover dat er wel dreiging uitgaat van Nederlanders die van plan zijn om binnenkort te vertrekken naar het strijdgebied. Als dit niet lukt, kunnen ze gefrustreerd raken. ‘Van deze mensen kan een aanslagdreiging uitgaan,’ aldus Schoof. Hij verwijst daarbij ook naar de aanslag in een Thalys op 21 augustus, vermoedelijk gepleegd door iemand met een jihadistische achtergrond.

Prominente rol

Een groeiend aantal Nederlanders heeft promotie weten te maken binnen de groepen waar ze zich hebben aangesloten. Bovendien spelen twee Nederlanders een prominente rol bij het verspreiden van propaganda van terreurgroepen IS en Jabhat al-Nusra.

De internationale strijd tegen IS breidt zich steeds verder uit. Al meer dan een jaar voert een internationale coalitie met daarin ook Nederland bombardementen uit. Onlangs mengde Turkije zich in het conflict.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.