buitenland

Hongarije: wij willen fouten van West-Europa niet herhalen

27 september 2015

Hongarije zit er niet op te wachten om fouten van West-Europa met betrekking tot multiculturalisme te herhalen. ‘We willen vermijden dat wij precies dezelfde fouten maken.’

Met deze woorden verdedigt Zoltán Kovács, woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orbán, de opstelling van Hongarije over het toelaten van migranten tot Hongarije, in een interview met The Sunday Telegraph.

Diversiteit

Hongarije zit niet te wachten op ‘preken’ van de Europese Unie over het toelaten van migranten uit het Midden-Oosten.

Kovácz reageert daarmee op de woorden van vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. Timmermans zei deze week dat ‘diversiteit‘ de toekomst is en dat Oost-Europese landen daaraan moeten wennen.

Orbáns woordvoerder zegt daarover: ‘In tegenstelling tot wat Timmermans denkt, kunnen we niet in de toekomst kijken. Maar wij zijn ons bewust van het verleden, en volgens ons is multiculturalisme in West-Europa geen succes geweest. We willen vermijden dat wij dezelfde fouten maken.’

Verdeling

Een meerderheid van de Europese lidstaten werd het deze week eens over de verdeling van 120.000 migranten over de landen, ondanks het aanhoudende verzet van Hongarije, Slowakije, Polen en Tsjechië. Zowel Hongarije als Slowakije dreigt met juridische stappen.

Kovácz erkent dat Hongarije weinig ervaring heeft met immigratie, in tegenstelling tot landen zoals Nederland.

‘Maar wij pakken onze problemen graag aan op een manier die bij ons past. En we houden er al helemaal niet van, als mensen die nooit in Hongarije hebben gewoond ons de les voorschrijven en ons vertellen hoe we onze problemen moeten oplossen. Ons racistisch of xenofoob noemen, is een goedkoop argument. Het is gewoon wegduiken van de problemen.’

Hongarije verwijderde zaterdag een hek dat donderdag was geplaatst aan de Sloveense grens. Volgens het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken is het hek zo snel afgebroken omdat het slechts om een proef ging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.