buitenland

Komen er dit jaar een miljoen migranten naar Duitsland?

Door Tom Reijner - 14 september 2015

De leider van de Duitse coalitiepartij SPD – en tevens plaatsvervangend bondskanselier – Sigmar Gabriel, schat dat het aantal migranten dat naar zijn land komt fors hoger ligt dan een eerdere verwachting.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken ging vorige maand nog uit van 800.000 migranten – een verdubbeling van het getal 450.000 dat eerder dit jaar de ronde deed. Gabriel schrijft dit in een brief aan partijgenoten.

Grenzen dicht

Zondag luidde de Beierse stad München de noodklok. We kunnen dit niet meer aan, en hebben nu echt hulp nodig, sprak het stadsbestuur en de lokale autoriteiten van de regio Beieren.

Later op de dag besloot de Duitse regering maatregelen te nemen: de grenzen met Oostenrijk gaan per direct op slot. De grenscontroles zijn van tijdelijke aard, zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Maandag is bekendgemaakt dat deze controles zich niet alleen beperken tot de grens met Oostenrijk. De politie let ook meer op de grenzen langs Zwitserland en Frankrijk.

Het gaat hier echter niet om groots opgezette controles zoals die langs de Oostenrijkse grens. ‘Het zijn erg plaatselijke en tijdelijke controles,’ aldus een politiewoordvoerder. Het Schengen-verdrag komt daarmee verder onder druk te staan.

Signaal

Gabriel verdedigt deze grenscontroles. Het gaat hier niet om een blijvende maatregel, en ook niet om het tegenhouden van mensen die volgens hem recht hebben op asiel. We willen de boel alleen maar in de hand houden ‘tijdens deze onvoorspelbare noodtoestand’. De controles zijn verder een signaal aan andere lidstaten van de Europese Unie: in Duitsland zijn, wat de migrantenopvang betreft, de grenzen bereikt.

Een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel benadrukt dat de Duitsers de situatie de baas blijven.’Het lukt ons allemaal wel, maar natuurlijk niet van de ene dag op de andere,’ zei hij. Het was Merkel zelf die de deur voor de Syriërs wagenwijd openzette, met haar aankondiging dat migranten welkom zijn. ‘Onze arbeidsmarkt is robuust, Duitsland is economisch sterk. We kunnen het aan,’ zei zij.

Haar Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet kansen voor het land. Structurele problemen kunnen door de massal emigratie worden opgelost, vindt hij. En dat er meer moslims naar Duitsland komen en dat de islam meer onderdeel wordt van de maatschappij? Daar moeten de Duitsers volgens hem maar aan wennen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.