buitenland

Met dit aantal migranten houdt Duitsland rekening na besluit

05 september 2015

De Duitse politie heeft nog geen precies beeld van het aantal migranten dat naar Duitsland komt, maar houdt rekening met een grote stroom vanuit Oostenrijk.

Naar schatting tienduizend migranten zullen vanuit Oostenrijk naar Duitsland komen, denken de autoriteiten. Een woordvoerder gaf aan dat er nog geen betrouwbare cijfers zijn, maar dat ze rekening houden met een groep van die grootte.

Bus

In München, in het zuiden van Duitsland, is intussen een eerste trein met zo’n honderdvijftig migranten aangekomen. Het gaat om mensen die vrijdag – eerst te voet, later met de bus – vanuit Hongarije naar de grens met Oostenrijk waren vertrokken. Eerder bereikte een trein met vierhonderd migranten het Oostenrijkse Salzburg. De vreemdelingen hadden daar best asiel aan kunnen vragen, maar dat wilde nagenoeg niemand. Duitsland is het land waar zij allen naartoe willen, na de woorden van bondskanselier Angela Merkel dat Syrische vluchtelingen welkom zijn in haar land, en dat Duitsland de toestroom aankan.

De Oostenrijkse autoriteiten hadden zich – tevergeefs – voorbereid op de komst van de migranten. Zo hadden ze in de kelder van het station in Salzburg tientallen veldbedden klaargezet.

Op station Wenen werden inzittenden van een andere trein ook voorzien van drinken en eten. Daar werd onder meer in het Arabisch omgeroepen hoe de vluchtelingen verder konden reizen richting Duitsland.

Nachtelijk besluit

De laatste ontwikkelingen komen na een nachtelijk, gezamenlijk besluit van Oostenrijk, Duitsland en Hongarije. In het laatstgenoemde land werd de chaos door de flinke toestroom van migranten steeds groter, bij opvangkampen en rond het Keleti-treinstation in Boedapest.

Oostenrijk zette het licht vannacht op groen, en bood de migranten de mogelijkheid massaal de grens over te steken. Zij die al aan het lopen waren, werd opgepikt door bussen, die beschikbaar werden gesteld door de Hongaarse autoriteiten. Anderen werden vanaf Keleti naar de grens gebracht.

Een aantal migranten is niet te spreken over de behandeling in Hongarije. Het land ‘moet uit de Europese Unie worden gezet. Zo’n slechte behandeling’, zegt een Syrische vluchteling. Volgens diverse bronnen is opnieuw een groep mensen vanaf het treinstation van Boedapest te voet vertrokken richting Oostenrijk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.