buitenland

Schulz tegen Tsipras: waarom samenwerken met ultrarechts?

21 september 2015

Alexis Tsipras wil met zijn Syriza een coalitie vormen met de partij Onafhankelijke Grieken. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement vindt dat maar niets. Hij begrijpt niet dat Tsipras opnieuw wil samenwerken met deze ultrarechtse partij.

‘Ik heb [Tsipras] voor een tweede keer gebeld en hem gevraagd waarom hij doorgaat met een coalitie met deze rare, ultrarechtse partij,’ zegt Schulz in reactie op de Griekse verkiezingsuitslag.

Bizar

Schulz zegt dat hij amper een antwoord kreeg op zijn vraag. ‘Hij is erg slim, vooral aan de telefoon. Hij zegt dingen die overtuigend klinken, maar in mijn ogen is het een beetje bizar,’ zegt Schulz tegen het Franse Inter Radio.

Schulz heeft er naar eigen zeggen bewondering voor dat Tsipras de verkiezingen voor een tweede keer heeft gewonnen, maar Onafhankelijke Grieken-leider Panos Kammenos is volgens Schulz een ‘ongeleid projectiel’ dat in de gaten moet worden gehouden.

‘Politiek strategisch gezien, is het iets waarom je hem moet bewonderen,’ zegt Schulz. ‘Maar opnieuw samenwerken met deze ultrarechtse, populistische partij. Dat begrijp ik niet.’

Tijd

Ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie reageerde op de verkiezingsuitslag. Hij feliciteerde Tsipras met de nieuwe overwinning, maar benadrukt dat de nieuwe Griekse regering veel werk heeft te doen en geen tijd te verliezen heeft.

Brussel wees bovendien op de afspraken die deze zomer zijn gemaakt met Griekenland over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor het derde noodpakket. De Commissie roept de nieuwe regering op te verbinden ‘om de economische situatie in Griekenland aan te pakken en het land naar groei en werkgelegenheid te brengen’.

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad hoopt dat de verkiezingen ‘de politieke stabiliteit’ oplevert die nodig is ‘om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.