buitenland

Station Boedapest opent toch weer de deuren voor migranten

03 september 2015

Het Keleti-station in Boedapest heeft haar deuren weer geopend voor migranten. In de afgelopen dagen bivakkeerden honderden migranten buiten voor de deur, nadat alleen reguliere forenzen het station mochten betreden.

Twee dagen lang werden migranten uit het station geweerd. Donderdagochtend kwam er een einde aan het toegangsverbod, meldt BBC. Agenten die het station eerder bewaakten, hebben zich teruggetrokken.

Zwermen

Aanwezigen beschrijven hoe zodra het toegangsverbod werd opgeheven, zwermen migranten het station binnen begonnen te stormen.

De Hongaarse autoriteiten zouden gelijktijdig bekend hebben gemaakt dat er geen directe treinen richting West-Europa rijden. Desondanks proberen veel migranten zichzelf in de arriverende treinen te proppen. Beelden laten zien hoe honderden migranten voor de deuren van een arriverende trein staan te dringen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Hongaarse politie bewaakte de deuren van het station de afgelopen twee dagen. Dit leidde tot protest van de talloze migranten, die eisten een trein in westelijke richting te mogen pakken. Ze gaven al aan net zo lang te blijven zitten totdat ze weer het station zouden mogen betreden.

Doorvoerland

De migranten gebruiken het station als doorgang naar westerse Europese landen. Voornamelijk Duitsland en Oostenrijk zijn populaire bestemmingen. Dinsdagochtend werd het station gesloten, nadat de migranten voor chaos op perrons en bomvolle treinen zorgden.

De migratiecrisis weegt zwaar op de schouders van Hongarije, dat als doorvoerland geldt voor veel migranten. Het land kan de grote aantallen niet bolwerken.

Woensdag verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto dat zijn land vanaf nu alle migranten gaat registreren, en economische migranten direct terug zal sturen naar waar ze vandaan kwamen. ‘We kunnen geen onderdak bieden aan economische migranten, we kunnen die last niet aan,’ aldus de minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.