buitenland

Veroordeelde terrorist steekt vrouwelijke agent neer in Berlijn

17 september 2015

Een Irakees die al eerder was veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie in het buitenland, heeft donderdagochtend in Berlijn een vrouwelijke agent neergestoken. De man werd hierna door een collega van het slachtoffer neergeschoten en overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

Het zou gaan om de 41-jarige Rafik Y., meldt de Duitse krant Die Welt.

Kogelvrij vest

Hij droeg een enkelband, maar wist die er donderdagochtend af te krijgen. Daarna ging hij de straat op in de wijk Spandau en begon hij mensen te bedreigen met een mes. Agenten snelden ter plekke en probeerden de Irakees te bedaren.

Toen de vrouwelijke agent (44) naar hem toe ging, stak hij haar onder haar kogelvrije vest in haar buik. Haar partner schoot de man vervolgens met meerdere kogels neer.

Een daarvan doorboorde hem en raakte vervolgens nog eens de vrouwelijke agent. Zij werd met zware verwondingen met een traumahelikopter naar het ziekenhuis afgevoerd. Haar exacte identiteit is nog niet vrijgegeven.

Kopstuk

Rafik Y. was in 2004 een van de kopstukken die een aanslag hadden gepland op de toenmalige Iraakse premier Iyad Allawi. Die aanslag werd door Duitse autoriteiten verijdeld. Allawi was op dat moment op staatsbezoek in Berlijn.

Y. werd in 2008 samen met twee andere mannen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Een deel daarvan mocht hij klaarblijkelijk thuis uitzitten, met een enkelband. De politie heeft nog niet bevestigd dat de man de agente uit terroristische motieven heeft neergeschoten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.