buitenland

Zo holden de laatste migranten door sluitend Hongaars hek

Door Servaas van der Laan - 14 september 2015

Op de dag dat Hongarije de grens met Servië definitief sloot, haastten migranten zich om net op tijd ‘binnen te komen’. Wie te laat kwam, moest zich melden bij de officiële grensovergang, of voor andere opties gaan.

Beleefd slaan de reizigers door vrijwilligers aangeboden eten en drinken af. ‘Thank you, we are in a hurry’.

Op de dag dat Hongarije het laatste gat in het hek langs de grens met Servië definitief dichtte, snelden de migranten zich langs de tentjes met hulpverleners als Elfstedentochtschaatsers die nog net binnen de limiet over de finish proberen te gaan. Maar deze reizigers zitten niet op een stempel in hun boekje te wachten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bang voor de vingerafdruk

Aan het einde van het spoor dat naar het grensplaatsje Röszke leidt, staat de Hongaarse politie klaar. Van hier worden ze per bus direct naar het treinstation gebracht.

‘Do they take fingerprint there?’ vragen velen die in de verte de politieagenten zien staan. De migranten worden in Röszke niet geregistreerd, maar vermoedelijk wel in een later stadium.

Mensensmokkel

Een groepje jonge Syriërs uit Damascus besluit om te keren. ‘We willen naar Nederland en Zweden, maar zijn bang om terug gestuurd te worden. Nee, we willen niet naar Duitsland, daar is het al te vol.’

Als ze de agenten zien, besluiten ze om te keren. ‘We hebben in Servië een aanbod gekregen van smokkelaars. Ik denk dat we dat gaan proberen,’ zegt Nabil. ‘Desnoods gaan we terug naar Griekenland. Daar konden we voor 7.000 euro een neppaspoort kopen waarmee we zonder problemen naar Nederland konden vliegen. We sloegen het aanbod af, omdat we het via Hongarije wilden proberen, maar als dat niet meer gaat, hebben we geen andere keuze.’
Uiteindelijk besluit het groepje samen met een paar anderen via de maïsvelden naar het OMV-tankstation aan de snelweg M5 te lopen waarvandaan illegale taxi’s richting de grens met Oostenrijk vertrekken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Grens dicht

En dan is het moment aangebroken dat het hek echt dichtgaat. Een vrouw met een kind in haar armen is net te laat. De nors kijkende Hongaarse agenten zijn niet van plan om voor haar een uitzondering te maken. Dicht is dicht. De camera’s van Reuters, BBC en AP registreren het moment gretig.

Dan roept een man aan de Hongaarse zijde iets in het Arabisch naar de gestrande reizigers. ‘Verderop is de grens nog open!’ Dat laten ze zich geen twee keer zeggen. Hollend gaan ze langs het hek naar de officiële grensovergang van Röszke. Aan de andere kant lopen een paar journalisten mee.

Vrijheid

Maar bij de grensovergang is het hek ook dicht. Aan de andere kant verzamelen honderden agenten zich. ‘Die gaan vast vrouwen en kinderen in elkaar slaan,’ zegt een Hongaarse activiste met dreadlocks. Maar de agenten vormen een mensenhaag van Servië naar Hongarije.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als het hek opengaat, zetten de migranten het op een juichen. ‘Freedom, freedom,’ schreeuwen ze. Maar aan de andere kant wacht voorlopig nog geen vrijheid. Er staan oude stadsbussen uit Boedapest klaar om de migranten naar het treinstation te brengen. Lang niet iedereen besluit om te ‘profiteren’ van deze laatste mogelijkheid om Hongarije binnen te gaan. Groepjes jonge mannen keren om, terug naar Subotica. Daar wachten de mensensmokkelaars. Die zullen het nog druk gaan krijgen de komende tijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.