buitenland

Ook na deal met Turkije blijven migranten naar Duitsland komen

Door Emile Kossen - 07 januari 2016

In 2015 kwamen meer dan een miljoen migranten naar Duitsland, en ook in het nieuwe jaar blijft de toestroom van asielzoekers ongekend hoog. Maatregelen die zijn genomen door de Europese Unie (EU) lijken weinig effect te sorteren.

‘Gemiddeld kwamen er per dag 3.200 nieuwe vluchtelingen naar ons land, en dat getal is de laatste dagen niet afgenomen,’ zei de Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ole Schröder woensdag in Brussel.

Deal met Turkije

Hij wijst met een beschuldigende vinger naar Turkije en Griekenland, waar volgens Schröder ‘geen functionerend grensbewakingssysteem is.’ Eind 2015 sloot de EU een deal met Turkije: de Turken beloofden asielzoekers op weg naar Europa tegen te houden en op te vangen, in ruil voor een grote zak met geld.

Bovendien werden de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap herstart. Maar voorlopig houdt de migrantenstroom gewoon aan, constateert Schröder.

Herverdelen

Ook een van de andere EU-plannen, het herverdelen van grote aantallen asielzoekers binnen de Europese Unie, komt maar niet van de grond.

De meest recente cijfers zijn veelzeggend: lidstaten beloofden 160.000 migranten uit Griekenland en Italië over te nemen, 272 mensen zijn daadwerkelijk verhuisd. ‘Zolang er geen Europese oplossingen worden bereikt, zullen individuele lidstaten eigen maatregelen nemen,’ waarschuwde Schröder.

Grenscontroles

De Duitse staatssecretaris was in Brussel om te praten met ambtgenoten uit Denemarken en Zweden, twee landen die ook te kampen hebben met een grote toestroom van migranten. Begin deze week kondigde Zweden daarom nieuwe paspoortcontroles aan bij de Zweeds-Deense grens.

Even daarna besloten de Denen de grens met Duitsland op slot te gooien. De Duitsers noemden het een ‘gevaar voor Schengen.’ Nederland neemt vooralsnog geen extra maatregelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.