buitenland

Duitsland: Russen moeten ‘nieuwe Koude Oorlog’ voorkomen

15 februari 2016

De Duitse regering kan zich niet vinden in een eerdere Russische lezing dat er een ‘nieuwe Koude Oorlog’ zou zijn aangebroken. Het is aan Rusland om een dergelijke oorlog te voorkomen.

Dat zegt althans de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, in reactie op de eerdere uitlatingen van de Russische premier Dmitri Medvedev.

Kritiek

Volgens de Duitse regering is er sprake van ‘zeer intense en moeilijke belangenverstrengeling’ met de Russen. ‘Het lot van de situatie is in ieder geval in handen van Rusland,’ aldus Merkels woordvoerder.

Medvedev zei eerder dat de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen een ‘nieuwe Koude Oorlog’ hebben ingeleid. Hij verwijst daarbij naar kritiek die de Russen ontvangen naar aanleidingen van de bombardementen in en rond Aleppo, waardoor opnieuw een vluchtelingenstroom van duizenden op gang is gekomen naar Turkije.

Iedereen terrorist

In een interview met het Amerikaanse blad TIME spreekt Medvedev zich opnieuw uit tegen de Europese kritiek: Rusland is niet van plan binnenkort te stoppen met luchtaanvallen op oppositiegroepen in Syrië, ook niet als er een zogenaamd vredesakkoord komt. De Russen zullen de aanvallen pas staken op het moment dat ‘onze bondgenoten in Damascus op een wenselijke manier vrede kunnen bereiken’, aldus de Russische premier.

De bondgenoot in kwestie is de Syrische president Bashar al-Assad. Met de luchtaanvallen proberen de Russen te voorkomen dat zijn regime ten val komt.

Hij benadrukt daarbij dat het niet alleen om leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gaat, maar om alle rebellen ‘die rondrennen met automatische wapens’. Volgens Medvedev wisselen leden van al deze groepen constant van groep, waardoor het moeilijk in te schatten is wie er ‘gematigd’ is en wie niet. ‘Het zijn allemaal terroristen en bandieten,’ vindt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.