buitenland

Merkel schaart zich achter Turkije en haalt uit naar Rusland

Door Elif Isitman - 08 februari 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bekritiseert tijdens haar bezoek aan Turkije de bombardementen van Rusland op de Syrische stad Aleppo. Hierdoor staan er de laatste dagen tienduizenden Syrische vluchtelingen bij de Turks-Syrische grens te wachten om te worden toegelaten.

Merkel zei maandag tijdens een persconferentie met de Turkse premier Ahmet Davutoglu dat Rusland met de bombardementen duidelijk in strijd is met het internationaal recht, door aanvallen op de burgerbevolking uit te voeren, schrijft Der Spiegel.

Binnenlaten

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) bekritiseerde vanuit Berlijn de Russische bombardementen in Aleppo: ‘De afgelopen vijf jaar hebben aangetoond dat geen enkele militaire escalatie onbeantwoord blijft. Uiteindelijk brengt dit het einde van het conflict niet dichterbij, integendeel.’

Ondanks de strenge winterkou en oproepen van de EU, weigert Turkije vooralsnog, de vluchtelingen binnen te laten. Turkije besloot eerder deze mensen te helpen in Syrië zelf, maar de grens gesloten te houden. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt zijn land bedreigd, maar zal hij de vluchtelingen binnenlaten als er geen andere keuze meer is. Turkije heeft al meer dan 2 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen.

Overnemen

Merkel heeft Davutoglu verder beloofd dat de EU snel stappen zal ondernemen om migranten uit Turkije over te nemen, als Turkije met concrete plannen komt over hoe de besteding van de 3 miljard euro die de EU heeft toegezegd om een deel van het migratieprobleem op te lossen. Wel vindt Merkel dat die 3 miljard euro zo snel mogelijk moet worden ingezet.

De EU kan niet van Turkije eisen om Syriërs toe te laten en dan een jaar te wachten met het overnemen van vluchtelingen, aldus Merkel. De Duitsers en de Turken hebben nu afspraken gemaakt voor een gezamenlijke hulpactie voor de vluchtelingen aan de grens. Daarbij worden Duitse en Turkse rampendiensten ingezet. Ook zetten de twee landen een politiesamenwerking om illegale grensoverschrijdingen aan te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.