buitenland

Oost-Europese weerstand tegen Merkel: Balkanroute moet dicht

Door Thomas Borst - 13 februari 2016

Europa slaagt er al maanden niet in om tot een oplossing te komen van de migratiecrisis en daarom nemen vier Oost-Europese landen het heft in eigen land. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije bespreken een plan om de grens naar de Balkanlanden te dichten.

Maandag komen vertegenwoordigers van de vier landen bij elkaar om te bespreken hoe ze Macedonië kunnen helpen bij het sluiten van de grens met Griekenland, schrijft Der Spiegel. Op die manier moet de Balkanroute volledig worden geblokkeerd voor asielzoekers.

De afgelopen maanden volgenden bijna een miljoen migranten hun weg via de Balkanlanden richting West-Europa. Het uiteindelijke doel: asiel aanvragen in Duitsland, Zweden of Nederland. De Balkanlanden gingen gebukt onder de enorme instroom en om dergelijke taferelen dit jaar te voorkomen vormen de vier Oost-Europese landen zich tegen het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Merkel

Merkel wil dat Europa asielzoekers uit Turkije overneemt, om de druk op dat land te verlichten. Door de bombardementen in Syrië, blijft de toestroom van vluchtelingen naar de Turkse grens aanhouden.

De Slowaakse minister Miroslav Lajcak van Buitenlandse Zaken verdedigt het Oost-Europese plan. ‘Zolang een gemeenschappelijke Europese strategie ontbreekt, is het legitiem om de grenzen van de Balkanlanden te beschermen. Wij helpen hen daarbij,’ aldus Lajcak.

Het is niet voor de eerste keer dat Oost-Europa weerstand biedt aan het asielbeleid van de EU. Het afgelopen jaar waren er al verschillende kritieken te horen van onder meer Hongarije en Tsjechië, wat voor een enorme kloof tussen Oost- en West-Europa zorgden. Dit jaar lijkt die kloof alleen maar groter te worden.

Griekenland

Ook binnen de fractie groeit de weerstand tegen het ruimhartige beleid van de Duitse bondskanselier. Axel Schäfer, vice-voorzitter van de SPD-fractie, is voorstander van een gesloten Balkanroute.

De meeste asielzoekers die via de Balkanroute reizen, zijn afkomstig uit Griekenland. Vrijdag presenteerde de Europese Unie een plan voor de Grieken met maatregelen die het land moet doorvoeren om de grens te bewaken. De EU heeft Griekenland drie maanden gegeven om de situatie te verbeteren, anders worden ze uit de Schengenzone verwijderd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.