buitenland

Turkse regering neemt grootste krant over: ‘Einde van rechtstaat’

Door Emile Kossen - 04 maart 2016

Het management van de Turkse krant Zaman wordt binnenkort overgenomen door een bewindvoerder van de overheid. Zaman zou teveel kritiek uiten op het regime van president Recep Tayyip Erdogan.

Dat bepaalde een rechtbank in Istanbul vrijdag. Zamanis met bijna 650.000 abonnees de grootste krant van Turkije en staat bekend als een van de laatste media die nog kritisch bericht over Erdogan en zijn AK-partij. Ook de Engelstalige editie Today’s Zaman wordt onder curatele gesteld.

Grondwet

Hoofdredacteur Sevgi Akarçeşme zegt dat de uitspraak ‘strijdig is met de grondwet. Er is geen enkele aanleiding voor.’ Volgens de rechtbank zou de krant echter banden onderhouden met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een aartsvijand van Erdogan.

Vorige week werden twee opgepakte journalisten van de krant nog vrijgelaten door het Constitutionele Hof. Ze hadden beelden verspreid waarop te zien was hoe de Turkse geheime dienst wapens naar Syrië smokkelde. De vrijlating werd gezien als een verlies voor de Turkse president, die de acties ‘landverraad’ noemde.

Lees ook:

Erdogan zet jacht op vijanden voort

Jacht

Onder leiding van Erdogan is al jaren een jacht gaande op onafhankelijke media. Vorig jaar werden tientallen websites, kranten en televisiestations overvallen door de Turkse politie, vaak onder het mom van ‘het beschermen van de openbare orde.’ Ook werd Twitter meermaals offline gehaald.

Het heeft geleid ertoe geleid dat er van persvrijheid bijna geen sprake meer is in Turkije. Het land staat bovenaan de lijstjes met journalisten die in de gevangenis zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.