Afshin Ellian Afshin Ellian

Weerzinwekkende dodenlijst van jihadisten wijst op grotere dreiging

Door Afshin Ellian - 06 maart 2013

De Arabische Lente – of beter: de Arabische storm – heeft het islamitische terrorisme versterkt. Aanvankelijk zagen sommige commentatoren en terrorismedeskundigen in de Arabische storm het faillissement van Al-Qa’ida.

Waarom dachten ze dat de demonstraties tegen autoritaire regimes tot de verzwakking van de politieke islam zouden leiden? De autoritaire Arabische regimes bestreden juist het islamitische terrorisme.

Rechtsstaat

De demonstraties in de Arabische landen werden gezien als een golf van democratisering die tot meer vrijheid en rechtsstaat zou moeten leiden.

Sommigen vergeleken de val autoritaire Arabische regimes met de val van het IJzeren Gordijn. Aan fantasieën geen gebrek in het westen. Dat laatste is een hardnekkig fenomeen.

Ideologie

In werkelijkheid kwamen de meeste landen van de Arabische Lente in handen van de moslimfundamentalisten. Door de regimeveranderingen kunnen de aanhangers van de politieke islam – of religieus uitgedrukt: de zuivere islam – nu in vrijheid hun ideologie propageren. Meer moskeegangers, meer hoofddoeken, meer sharia en minder tolerantie. Dat is wat de Arabische Lente heeft teweeggebracht.

Nee, roepen de nuttige idioten – de linkse mensen – in de Arabische wereld: onze revolutie is gekaapt door de islamisten. Pardon? Jullie revolutie?

Seculier

Mijn antwoord aan deze naïevelingen is: de burgers van deze revoluties zijn moslims die massaal voor de sharia-partijen kiezen. Arabisch links mist één ding, één cruciaal ding: een seculier volk.

De linkse Arabieren hebben zich decennialang beziggehouden met fictieve vijanden: Amerika, Israël en het kapitalisme. In plaats daarvan hadden zij hun eigen cultuur, traditie en religie luidruchtig op de operatietafel van de rede moeten leggen. Zo ging het ook in Europa.

Rekruteren

Het salafisme heeft zich nooit zo snel en gemakkelijk kunnen verspreiden in de Arabische landen als in de afgelopen twee jaren. En waar het salafisme groeit, kan ook Al- Qa’ida meer moslims rekruteren voor de gewelddadige jihad.

Dat gebeurt ook. Radicale moslims kunnen zich tegenwoordig zonder vrees voor arrestatie of vervolging bewegen en kunnen zelfs hun eigen moskeeën en gemeenschappen oprichten. Vanuit een dergelijke beweging werd de linkse oppositieleider in Tunesië vermoord. De Arabische storm heeft slechts één groep de vrijheid gebracht: de islamisten.

Dreiging

Het is een publiek geheim dat de Arabische storm de terroristische dreiging richting Europa heeft vergroot. Er zijn al talloze Europese burgers die in Syrië of Libië vechten en vochten samen met de organisaties van Al-Qa’ida. Dan hebben we te maken met goed getrainde radicale moslims. Dat is slecht nieuws voor de vrijheid van meningsuiting in Europa. Een van de hoofddoelen van jihadisten is het elimineren van de critici van de islam.

Mislukte aanslag

Lang bagatelliseerden sommige terrorismedeskundigen en islamkenners de jihadistische bedreiging van de vrijheid van meningsuiting. Nu is dat niet meer mogelijk.

De recente mislukte aanslag in Denemarken op een islamcriticus bewijst nogmaals de ernst van de jihadistische dreiging. Deze week bleek ook dat Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali in top-10 dodenlijst van Al-Qa’ida staan.

Jihadisten

Volgens Elsevier staat PVV-leider Wilders op de vierde plaats van de dodenlijst en Hirsi Ali op tien. De lijst is gepubliceerd in Inspire, een online magazine voor jihadisten dat is gelieerd aan Al-Qa’ida.

Wie staat op nummer één? De Deense hoofdredacteur van de Jyllands-Posten, Carsten Juste. Onder zijn leiding publiceerde de Deense krant in 2005 de Mohammed-cartoons. Tekenaar Kurt Westergaard staat op drie, achter Terry Jones, de Amerikaanse pastoor die opriep tot het verbranden van de Koran.

Weerzinwekkend

Terecht noemt VVD-premier Mark Rutte de dodenlijst weerzinwekkend. Maar de overheid is verantwoordelijk voor de veiligheid van de critici van de islam.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding  en Veiligheid (de NCTV) is sinds kort Dick Schoof. Hij komt niet uit inlichtingendiensten of politie. Wel was hij als directeur-generaal Politie belast met de vorming van de nationale politie.  De NCTV heeft operationele aspecten. De NCTV moet samen met politie en inlichtingendiensten onze grondwettelijk gewaarborgde vrijheden beschermen tegen de weerzinwekkende vijanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.