Afshin Ellian Afshin Ellian

Moedig Afghanistan heeft gesproken: weg met de Taliban

07 april 2014

De Taliban hadden aangekondigd iedere Afghaan die het waagde te gaan stemmen, te vermoorden. Desondanks hebben zeven miljoen Afghanen hun stem uitgebracht. Daar kunnen achterlijke staten als Iran en Saudi-Arabië wat van leren.

De Afghanen zijn massaal naar de stembus gegaan. Dat is bijzonder en betekenisvol. Free Press Unlimited heeft onder de titel ‘De Waarheid’ een mooi project uitgevoerd met een opblaasbare tent in Afghanistan.

In verschillende gebieden werden gewone Afghanen aan het woord gelaten over de verkiezingen. Er verschenen mondige mannen, vrouwen en kinderen die zeer gemotiveerd waren om aan de verkiezingen deel te nemen. Geen cynisme – terwijl de Afghanen daarvoor genoeg redenen hebben.

Er zouden 6.400 kieslokalen zijn, maar 200 daarvan waren vanwege veiligheidsvraagstukken niet bruikbaar.

Oorlogsgebied

Toch heeft 58 procent van de Afghanen deelgenomen aan deze verkiezingen: zeven miljoen van twaalf miljoen stemgerechtigden hebben gestemd. En dat is nogal wat: we praten over Afghanistan, een oorlogsgebied. De Taliban houden niet van verkiezingen, vooral niet als die door de westerse machten zijn georganiseerd.

De Taliban hadden iedereen die op de verkiezingsdag naar buiten zou gaan, met de dood bedreigd. Alle Afghanen moesten thuisblijven.

Maar 58 procent van de Afghanen ging naar buiten om te stemmen. Afghanistan is een erfenis van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush. Hij koos voor de verwijdering van Taliban-Al-Qa’ida en voor de wederopbouw van het land.

Mensenlevens

Dat heeft de Amerikanen, maar ook de NAVO-landen mensenlevens gekost. Ik denk dat de nabestaanden van militairen die in Afghanistan zijn omgekomen, blij zijn met de 58 procent die ‘nee’ zei tegen de Taliban.

Elke uitgebrachte stem in Afghanistan was een afgeschoten pijl in de richting van de Taliban.

Het was ontroerend om te zien. Dit is voor ons onvoorstelbaar: onschuldige mensen kunnen, door deel te nemen aan de verkiezingen, worden gedood.

Wat betekent het dat een meerderheid van de Afghanen dat toch heeft gedaan? Niemand denkt dat Afghanistan een democratie à la Zwitserland is geworden. En Afghanistan zal na deze verkiezingen geen corruptievrij land worden

Vermoorde journalist

Op het spel stond de westerse erfenis, de erfenis van onze soldaten in Uruzgan, Bamian en Kabul.

In de aanloop naar de verkiezingen deden de Taliban hun best om Kabul en andere grote steden onveilig te maken – dat is niet gelukt.

Er werden aanslagen gepleegd, waarbij ook een westerse journalist werd vermoord. Zelfs op de dag van verkiezingen waren er kleine aanslagen.

Maar de Taliban waren niet in staat om een meerderheid van de bevolking vrees aan te jagen; 58 procent van Afghanen is kennelijk niet meer bang voor de Taliban. Dat is heel belangrijk, omdat de westerse troepen dit jaar Afghanistan zullen verlaten.

Intimidatie

En als de nieuwe president van Afghanistan het veiligheidsverdrag met Amerika goedkeurt, blijven een paar duizend Amerikaanse militairen achter.

In Afghanistan groeit een generatie op die juist aansluiting zoekt met andere landen, vooral met de westerse cultuur. Afgelogen weken heb ik de Afghaanse media kunnen volgen.

Er werden gewoon verkiezingsdebatten georganiseerd, vrije debatten zonder intimidatie of dreigementen. Alle kandidaten hielden zich aan de conventies. De debatten waren scherp en het ging ergens over.

Jongeren en vrouwen speelden een belangrijke rol in de verkiezingscampagne. Ik kan me betere kandidaten voorstellen, maar gelet op de realiteit van Afghanistan moeten we beslist spreken van vrije en eerlijke verkiezingen.

Voorbeeld

Wonderbaarlijk: een paar honderd kilometer verderop, in het islamitische Iran, worden geen vrije verkiezingen gehouden. Ook de vrijheid van meningsuiting is in Afghanistan vergevorderd in vergelijking met omringende landen.

Afghanistan is dankzij de westerse interventie een baken van licht, een voorbeeld voor achterlijke staten zoals Iran en Saudi-Arabië.

Natuurlijk weten we niet hoe de komende weken en maanden op de verkiezingsuitslag zal worden gereageerd. Afghanistan is en blijft gevaarlijk en instabiel. Ook na deze verkiezingen zal er worden gevochten, zolang de Taliban en de andere facties van de politieke islam er zijn.

En Afghanen zullen blijven worstelen met corruptie. Maar 58 procent van hen heeft keihard ‘nee’ gezegd tegen de barbaarse Taliban-beweging. Deze waarheid zal hard aankomen in de huizen van de Taliban.

Deuk

Nu de islamitische terreur in Afghanistan wankelt, is het voor de westerse wereld belangrijk om de toekomst van Afghanistan niet in handen van de Taliban te leggen. De samenwerking met de Afghaanse regering moet doorgaan omdat de wil van de meerderheid van de bevolking is geopenbaard: weg met de Taliban.

De vreugde is groot. De islamitische terreur heeft in Afghanistan een behoorlijke deuk opgelopen. De Afghanen stonden in lange rijen in een door de wrede Taliban bedreigd land.

Het verlangen naar vrijheid is groter en dieper dan de verleiding van de politieke islam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.