buitenland

Berlusconi stapt met Forza Italia uit regering-Letta

Door Servaas van der Laan - 16 november 2013

De Italiaanse multimiljardair en ex-premier Silvio Berlusconi is uit de regering van premier Enrico Letta gestapt. Zaterdag hief hij zijn partij Popolo della Libertà op om met zijn nieuwe partij Forza Italia in de oppositie verder te gaan.

In een congrescentrum in Rome maakte Berlusconi in een toespraak van anderhalf uur officieel de geboorte van Forza Italia bekend. Hij zei daarbij direct de regering, die hij een half jaar geleden zelf met de christendemocraten aanging, de rug toe te keren.

Geen crisis

Normaal gesproken zou dit een onmiddellijke regeringscrisis teweeg brengen. Maar alle minister in het kabinet blijven op hun post en gaan verder in een nieuwe partij ‘Nieuw Centrumrechts’ onder leiding van vicepremier Angelino Alfano.

Alfano is de voormalige vertrouweling van Berlusconi maar liet eerder al doorschemeren dat hij nu klaar is om alleen verder te gaan.

Geen meerderheid meer

Ook Berlusconi erkende in zijn toespraak dat hij niet meer de macht heeft om in zijn eentje het kabinet te laten vallen. ‘We hebben geen meerderheid meer. Bovendien zijn er die senatoren van de partij van Beppe Grillo die iedere maand 14.000 euro opstrijken en die absoluut niet bereid zijn om dat op te geven,’ zei Berlusconi.

PVV-leider Geert Wilders zou in Berlusconi nu zo maar een nieuwe bondgenoot kunnen vinden. Forza Italia richt zich in bijzondere mate op anti-EU-sentimenten bij de Italianen. Ook de oude strijd tegen Justitie en het communisme pakt Berlusconi weer op.

De 77-jarige Berlusconi sloot de avond af met het voorlezen van zijn eerste toespraak die hij in 1994 bij zijn politieke intrede hield: Amarcord, een verwijzing naar de film van Fellini en Romeins dialect voor ‘ik herinner het me’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.