buitenland

Oproerpolitie drijft demonstranten uiteen in Kiev

Door Shari Deira - 09 december 2013

De politie is een demonstratie voor overheidsgebouwen in de Oekraïense hoofdstad Kiev aan het ontruimen. De betogers hebben tot dinsdag de tijd gekregen om te vertrekken, maar de politie begint nu al met het uiteendrijven van het protest.

Voor het eerst sinds het begin van de demonstraties zette de regering maandag de mobiele eenheid in tegen demonstranten. Honderden agenten verzamelden zich op het Onafhankelijkheidsplein en naastgelegen straten.

Sancties

Demonstranten blokkeren een aantal belangrijke wegen in het centrum van Kiev. Ze reageerden daarmee op de oproepen van oppositieleiders om de demonstraties te beschermen.

De betogers zijn boos omdat president Viktor Janoekovitsj weigerde een associatieverdrag te tekenen met de Europese Unie (EU). Rusland speelt vermoedelijk een grote rol in die beslissing: het land dreigde met economische sancties als Oekraïne verder in zee gaat met de EU.

Oppositie

EU-buitenlandchef Catherine Ashton gaat naar Oekraïne om te bemiddelen in het conflict tussen de regering en de oppositie. Volgens haar woordvoerder gaat het niet om een officiële bemiddelingspoging: ‘Dat komt de Oekraïnse politiek toe.’

Janoekovitsj maakte maandag bekend dat hij bereid is met de oppositie te praten om een uitweg te vinden uit de politieke impasse.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.