buitenland

Spaanse premier ontkent aannemen zwart geld

Door Arne Hankel - 02 februari 2013

De Spaanse premier Mariano Rajoy ontkent met klem dat hijzelf en andere prominenten van zijn Partido Popular zwart geld hebben aangenomen. ‘Het klopt niet,’ aldus Rajoy zaterdag in een toespraak die op televisie werd uitgezonden.

Rajoy sprak tijdens een speciaal bijeengeroepen vergadering van de partijtop. De premier zei verder dat hij op een website al zijn belastingaangiftes zal publiceren om aan alle aantijgingen een eind te maken.

Geheime boekhouding

Het Spaanse dagblad El País schreef donderdag over een geheime boekhouding van voormalige boekhouders van de Partido Popular. Daarin zouden contante schenkingen staan van zakenmensen die dan werden verdeeld tussen Rajoy en andere partijprominenten. De premier heeft volgens de krant gedurende 11 jaar ruim 25.000 euro per jaar geïncasseerd.

Verder onderzoek

De Spaanse procureur-generaal Eduardo Torres-Dulce zei vrijdag dat de documenten die El País heeft gepubliceerd, genoeg aanleiding geven voor verder onderzoek naar de boekhouding van de regeringspartij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.