buitenland

Italiaanse presidentsverkiezingen: ook Prodi redt het niet

19 april 2013

De Italiaanse politiek blijft in een ongekende impasse verkeren. Ook bij de vierde stemmingsronde lukte het de parlementariërs niet om een nieuwe president te kiezen.

Verkiezingswinnaar Partito Democratico van Pier Luigi Bersani had vrijdagochtend oud-premier en de voormalige voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi voorgedragen als kandidaat.

Maar Prodi kreeg vrijdag niet de vereiste 504 stemmen. Wie de opvolger van Giorgio Napolitano wordt, is dan ook nog altijd niet duidelijk.

Eerder had Bersani nog vriend en vijand verbaasd door in te zetten op de door Berlusconi gesteunde kandidaat Franco Marini. Maar zijn partij bleek niet enthousiast door die keuze en Marini redde het dan ook niet.

Impasse

De Italiaanse politiek verkeert in een impasse zeven weken na de verkiezingen. Het lukt centrumlinks maar niet om een coalitie te vormen. De president kan de partijen misschien op andere gedachten brengen, maar het lukt de politici zelfs niet om een president te kiezen.

De stemming werd vrijdag verstoord door Alessandra Mussolini die zich met leuzen en een tekst op haar t-shirt fel tegen Prodi verzette.

De kleindochter van Benito Mussolini heeft op dat vlak in ieder geval haar zin gekregen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.