buitenland

Protest in Parijs na mishandeling Nederlandse homo

11 april 2013

Duizenden Fransen hebben geprotesteerd vanwege de mishandeling van de Nederlandse homo Wilfred de Bruijn in de hoofdstad Parijs. De Bruijn publiceerde een foto van zijn verwondingen op Facebook wat leidde tot veel verontwaardiging.

‘Sorry dat ik dit laat zien. Dit is het gezicht van homofobie,’ schreef De Bruijn, die al zo’n tien jaar in Parijs woont, bij de foto.

Wakker

De Bruijn liep arm in arm met zijn vriend door Parijs na een etentje met vrienden. De twee werden zwaar mishandeld. De Nederlander kan zich weinig herinneren van het incident. Hij werd zwaargewond wakker in een ambulance.

Volgens de partner van De Bruijn reageerde de politie vrij laconiek op het incident. Agenten zeiden dat de twee misschien beter een taxi hadden kunnen nemen. Het stel heeft aangifte gedaan tegen de daders.

Akkoord

De foto leidde tot een protest in Parijs waaraan ongeveer vijfduizend Fransen deelnamen. Frankrijk is al enige tijd hevig verdeeld over een voorstel om het homohuwelijk mogelijk te maken. De senaat ging deze week akkoord met een voorstel daartoe van president François Hollande.

Volgens peilingen staat tweederde van de Franse bevolking achter het voorstel. Zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk hebben de afgelopen weken gedemonstreerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.