buitenland

Verkiezingen Venezuela: nipte overwinning voor Maduro

Door Shari Deira - 15 april 2013

De vijftigjarige Nicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela nipt gewonnen. Met 50,76 procent van de stemmen won hij van zijn centrumrechtse tegenstander Henrique Capriles.

Het gaat om een verschil van 235.000 stemmen, heeft de Venezolaanse kiescommissie maandag bekendgemaakt.

Moed

Ongeveer 78 procent van de kiesgerechtigden in het Zuid-Amerikaanse land heeft zijn stem uitgebracht. Volgens de kiescommissie is de uitslag onomkeerbaar. De commissie roept de bevolking op zich bij de uitslag neer te leggen en niet de straat op te gaan.

‘We hebben een eerlijke electorale winst geboekt. Ik ben hier om mijn verantwoordelijkheid met moed te nemen. De strijd gaat door,’ zei Maduro, die al waarnemend president was na het overlijden van Hugo Chávez in maart.

Verliezer Capriles hoopte tijdens zijn campagne te kunnen profiteren van de onvrede die heerst onder Venezolanen. Capriles laat weten dat hij de verkiezingsuitslag niet accepteert als de stemmen niet opnieuw worden geteld.

Regeren

Maduro, een oud-buschauffeur, was al vrij snel na het overlijden van de socialist Chávez zijn gedoodverfde opvolger. Hij belooft Venezuela te regeren op de manier waarop zijn voorganger dat deed: ‘als vriend van de armen’.

Chávez overleed vorige maand op 58-jarige leeftijd na een jarenlange strijd tegen kanker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.