buitenland

Bulgaarse fraudecriminelen lopen nog altijd vrij rond

Door Servaas van der Laan - 13 mei 2013

De Bulgaarse criminelen die spookburgers inzetten om Nederlands belastinggeld buit te maken, lopen nog ongestoord rond in Bulgarije. Het Bulgaarse Openbaar Ministerie heeft nog niets van de Nederlandse collega’s gehoord.

Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

De Bulgaren die in een reportage vrijuit vertelden hoe ze hun gezin goed te eten geven van Nederlands belastinggeld hebben nog altijd geen bezoekje van een Bulgaarse of Nederlandse belastingagent gehad.

Geen verzoek

Het Bulgaarse OM wacht op een verzoek uit Nederland omdat zij niet weet of de toeslagen op een in Nederland onwettige manier zijn verkregen. Maar dat verzoek is er nog altijd niet gekomen.

In Bulgarije heeft de zaak geen prioriteit omdat toeslagfraude als een ‘klein vergrijp’ wordt beschouwd. In Nederland zouden wel twee verdachten zijn gearresteerd, maar die zouden weer zijn vrijgelaten.

Controle faalt

Maandag meldde RTL Nieuws dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) een rapport heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer waarin een beeld wordt geschetst van de fraude met toeslagen. Het rapport was al anderhalf jaar beschikbaar.

Uit het rapport blijkt dat het controlemechanisme van de Belastingdienst faalt. Zo worden op basis van tijdelijke arbeidscontracten toeslagen uitgekeerd aan werknemers die maar even in Nederland werkzaam zijn. Als ze dan weer huiswaarts zijn gekeerd, loopt de uitkering door. Ook als ze zelf aangeven dat ze van de toeslag af willen.

Dinsdag zal Weekers zich tegenover de Kamer moeten verantwoorden over de toeslagenfraudezaak.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.