buitenland

Duitsland overspoeld door migranten uit Zuid-Europa

Door Servaas van der Laan - 07 mei 2013

Duitsland heeft te maken met een toestroom aan gelukzoekers uit Zuid-Europese Landen. Spanje is koploper, maar ook Grieken en Portugezen zoeken steeds vaker werk in Duitsland.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek.

Vorig jaar reisden meer dan een miljoen mensen af naar Duitsland om zich hier voor een langere tijd te vestigen. Dat is het hoogste migratiecijfer sinds 1995.

EU-burgers

Het gaat om 966.000 buitenlanders en 115.000 Duitsers die weer naar hun thuisland terugkeren. Tweederde van de gelukszoekers is afkomstig uit de Europese Unie.

Van die groep migranten komt een steeds groter wordend deel uit Zuid-Europese landen. De groep Spanjaarden steeg in een jaar met 45 procent, gevolgd door Griekenland en Portugal met beiden 43 procent. Ook Italianen trekken steeds meer in de richting van Duitsland (40 procent).

Polen

Ondanks de groter wordende groep Zuid-Europeanen zijn de Polen nog altijd koploper als het gaat om arbeidsmigratie richting Duitsland. Meer dan 180.000 Polen trokken vorig jaar westwaarts. Hierna volgen de Roemenen (116.000), Bulgaren (58.000) en Hongaren (54.000).

Niet iedereen heeft het in Duitsland naar de zin. Tegenover de ‘binnenkomers’ verlieten vorig jaar 712.000 mensen het land.

De migratiecijfers over 2012 voor Nederland zijn nog niet door het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.