buitenland

Verdachte moord Londen in 2010 opgepakt in Kenia

Door Shari Deira - 26 mei 2013

Een van de mannen die een militair doodstak in Londen is in 2010 gearresteerd door de politie in Kenia. De man, Michael Adebolajo (28), kreeg toen ondersteuning van de Britse vertegenwoordiging in het Afrikaanse land.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bevestigd, melden Britse media. Adebolajo moest in Kenia voor de rechter verschijnen.

Verdachten

De Nigeriaan Adebolajo werd ervan beschuldigd in Kenia leiding te geven aan een groep islamisten die zich wilde aansluiten bij terreurbeweging al-Shabaab in Somalië. Hij werd later met vijf andere verdachten het land uitgezet.

De Keniaanse regering ontkende eerder dat Adebolajo in het land was gearresteerd, maar volgens de antiterrorisme-eenheid was er verwarring over de naam. De man zou eerder onder een andere naam zijn gearresteerd.

Politie

Adebolajo werd woensdag samen met de 22-jarige Michael Adebowale opgepakt nadat zij Rigby hadden gedood in de Londense wijk Woolwich. Er zijn nu al meer verdachten gearresteerd.

Adebolajo is geboren in Groot-Brittannië maar heeft Nigeriaanse ouders. Hij was volgens een vriend in Kenia om te studeren en werd door de politie opgepakt. Agenten ondervroegen Adebolajo en sloegen hem in elkaar. Hij zou hierna als ‘een ander mens’ zijn teruggekeerd in Groot-Brittannië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.