buitenland

Centraal-Europa geteisterd door zware overstromingen

03 juni 2013

Heftige regenval ontregelt al dagen grote delen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Zwitserland. Verkeer ligt plat en tienduizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

Het Duitse dagblad Bild spreekt van de ‘Jahrhundertflut in Deutschland’. Straten in het zuiden en het oosten van het land lopen onder als gevolg van hevige regenval.

Passau

In Beieren, Thüringen en Saksen moeten mensen hun huizen uit en worden ziekenhuizen ontruimd. In de stad Passau zijn de Donau, de Inn en de Ilz uit hun oevers getreden en heeft het water een hoogte bereikt van 12,6 meter. Dat is drie keer zo hoog als normaal. Sinds 1501 werd een dergelijke hoogte niet meer gemeten.

Het noodweer eiste in Duitsland tot nu zeker vier levens.

Vrees voor hemelwater

Ook in Oostenrijk wordt met vrees gekeken naar het vallende hemelwater. Hier viel in twee dagen tijd net zoveel water als normaal in twee maanden.

In de Tsjechische hoofdstad Praag is de metro afgesloten, de dierentuin ontruimd en worden ziekenhuizen leeggehaald. De Moldau is op enkele plekken uit haar oevers getreden. Er zijn al zeker vijf doden gevallen en duizenden Tsjechen zitten zonder stroom.

Meer problemen

In Zwitserland is een deel van het treinverkeer stilgelegd uit vrees voor het noodweer. De problemen zijn voorlopig nog niet voorbij. Het waterpeil zal de komende uren blijven stijgen.

Ook in Nederland stijgt het water en lopen de uiterwaarden onder. Een bijzonder fenomeen voor deze tijd in het jaar. Maar voorlopig is er voor Nederland nog geen gevaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.