buitenland

FBI start officieel onderzoek naar klokkenluider Snowden

Door Servaas van der Laan - 13 juni 2013

De FBI is officieel een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de man die geheime staatsinformatie aan de grote klok hing. Klokkenluider Edward Snowden heeft zijn vaderland ernstig in gevaar gebracht.

Het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst Robert Mueller noemde de naam van Snowden niet.

Maar hij zei donderdagavond in het Huis van Afgevaardigden wel dat de FBI een onderzoek is gestart naar ‘diegene die heeft toegegeven geheime informatie te hebben gelekt’.

Aanslagen

Volgens Mueller heeft hij daarmee de Verenigde Staten ‘ernstig in gevaar gebracht’. In zijn toespraak verdedigde de FBI-man nog maar eens het uitgebreide inlichtingenprogramma van de Verenigde Staten. ‘We moeten criminelen en terroristen altijd een stapje voor zijn,’ zei Mueller die de stelling durfde aan te gaan dat met het spionageprogramma PRISM de aanslagen op het World Trade Center in 2001 misschien voorkomen hadden kunnen worden.

Landverrader

Als een verrassing komt het onderzoek naar de in Hongkong ondergedoken Snowden niet. De Verenigde Staten zien de de klokkenluider niet als held, maar als levensgevaarlijke landverrader.

Toch hebben de onthullingen in de Verenigde Staten een schok teweeggebracht. Veel Amerikanen maken zich zorgen over de schijnbaar onbegrensde inbreuk op de privacy van burgers. Voormalig officier van het Amerikaanse Openbaar Ministerie Larry Klayman is al met de eerste aanklachten gekomen, onder meer tegen president Barack Obama en internetbedrijven Apple, Google en Facebook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.