buitenland

Gezondheid Mandela verslechterd, toestand nu kritiek

Door Servaas van der Laan - 23 juni 2013

De gezondheid van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is de afgelopen vierentwintig uur flink achteruit gegaan. Mandela ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Dat heeft president Jacob Zuma zondagavond bekendgemaakt.

Zuma bracht zondagavond een bezoek aan de 94-jarige Mandela, die ruim twee weken geleden werd opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria wegens een longinfectie. Zuma werd vergezeld door vicevoorzitter Cyril Ramaphosa van het regerende ANC.

De artsen vertelden hen dat de toestand van Mandela de laatste 24 uur is verslechterd en kritiek is geworden.

In goede handen

‘De artsen doen al het mogelijke om zijn conditie te verbeteren en verzekerden dat er goed voor Madiba wordt gezorgd. Hij is in goede handen’, zei Zuma.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Mandela er zo slecht aan toe was dat hij zijn ogen al dagen niet meer heeft geopend.

Ambulance

Dit weekeinde werd bekend dat Mandela eerder deze maand 40 minuten vast zat in de ambulance die hem naar het ziekenhuis moest brengen. Het voertuig kreeg pech, waardoor de oud-president moest wachten op een andere ziekenwagen.

Mandela moest in de kou naar een andere voertuig worden overgebracht. Zuma verzekerde dat de gezondheid van Mandela niet onder deze situatie heeft geleden.

Aangesterkt

Het leek vorige week even beter te gaan met de voormalige anti-apartheidstrijder. Zijn kleinzoon zei dat opa Madiba weer aan het aansterken was.

Mandela was al eerder in het ziekenhuis opgenomen wegens zijn kwakkelende gezondheid. In maart werd hij opgenomen met een longontsteking. Begin april mocht hij weer naar huis. Mandela verbleef eind vorig jaar bijna 3 weken in het ziekenhuis wegens een longontsteking. Ook onderging hij een galblaasoperatie.

.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.