buitenland

Italiaanse politicus roept op tot verkrachting zwarte minister

13 juni 2013

De in Congo geboren Italiaanse minister voor Integratie Cécile Kyenge is opnieuw het onderwerp in een racistische rel. Een lokale politicus van de Lega Nord roept op om de minister te verkrachten zodat ze ‘ook eens voelt’ wat haar soortgenoten in Italië aanrichten.

Het gemeenteraadslid van de afscheidingspartij Lega Nord in Padua, Dolores Valandro plaatste op haar Facebook-profiel een foto van de zwarte minister.

‘Kan niemand haar eens een keer verkrachten? Zo voelt ze ook hoe het is om slachtoffer te zijn van zo’n gruwelijke daad,’ schreef de vrouw als bijschrift.

Met de ‘gruwelijke daad’ doelt de politicus op een recente poging van een Afrikaanse man om twee Roemeense meisjes te verkrachten.

Ontslagen

Hoewel de Lega Nord sceptisch staat tegenover de komst van buitenlandse immigranten, gaan de woorden van het gemeenteraadslid de partij veel te ver.

‘Een onuitsprekelijke verklaring,’ noemt de burgemeester van Verona en Lega Nord-secretaris van Veneto, Flavio Tosi, de woorden van zijn partijgenoot. ‘Ze was al geschorst, maar nu zal ze worden ontslagen,’ zei Tosi gedecideerd.

Valandro zelf probeerde haar hachje nog te redden door te zeggen dat het ‘slechts een grapje’ betrof, maar het leed was al geschied.

Racisme

Het gemeenteraadslid van Padova is de tweede politicus in korte tijd die sneuvelt vanwege racistische uitspraken in de richting van Kyenge. Europarlementariër Mario Borghezio werd begin deze maand uit zijn fractie gezet omdat hij heeft gezegd in Kyenge een betere dienstmeid dan een minister te zien.

Ook vond hij dat de minister maar eens op bezoek moest gaan bij een door immigranten verkracht meisje om van dichtbij te zien wat de ruimhartige immigratiepolitiek teweeg brengt. Kyenge zelf zegt niets om de uitspraken te geven omdat ze volgens haar alleen maar een teken zijn van dommigheid.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.