buitenland

Klokkenluider Snowden onderweg naar Rusland

Door Servaas van der Laan - 23 juni 2013

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft China verlaten en zit in het vliegtuig naar de Russische hoofdstad Moskou. De Amerikaan is vermoedelijk op doorreis naar IJsland of Ecuador.

Dat meldt de South China Morning Post zondag.

Een woordvoerder van het bestuur van Hongkong heeft het bericht bevestigd en meldt dat Snowden gewoon op een commerciële vlucht naar Rusland is gestapt.

Geen uitlevering

Het uitleveringsverzoek dat de Verenigde Staten aan China had gedaan zou volgens de woordvoerder niet aan alle wettelijke voorschriften hebben voldaan.

Snowden komt vermoedelijk tegen het einde van de middag aan in Moskou. Van hier zou hij door willen vliegen naar IJsland of Ecuador. Deze twee landen gaven ook al onderdak aan de internationaal gezochte Julian Assange.

Spionage

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Snowden officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens spionage en diefstal van staatseigendommen.

Snowden werkte voorheen voor de Amerikaanse National Security Agency. Hier brak hij zijn beroepsgeheim door bekend te maken dat de Amerikaanse overheid met behulp van het PRISM-programma gegevens van burgers op het internet verzamelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.