buitenland

NAVO vraagt Nederland om bijdrage nieuwe missie Afghanistan

05 juni 2013

De topman van de NAVO Anders Fogh Rasmussen hoopt dat Nederland vanaf 2015 een bijdrage levert aan een nieuwe missie in Afghanistan. Als Nederland meedoet zal dat, net als bij de trainingsmissie voor Afghaanse politieagenten, onder Duits commando zijn.

Dat meldt de NOS.

Rasmussen is in Brussel voor overleg met de NAVO-landen over Afghanistan. De huidige ISAF-missie loopt in september 2014 af, maar de NAVO trekt zich nog niet definitief terug uit het land. Voor een nieuwe missie is Nederland ook uitgenodigd.

Nederlandse bijdrage

‘Nederland is zeer ervaren en als NAVO vragen we alle landen om een bijdrage te leveren, waaronder Nederland. We hopen dat Nederland kan meehelpen,’ zei Rasmussen tegen de NOS.

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft laten weten dat het te vroeg is om te spreken over een ‘specifieke’ Nederlandse bijdrage. Als de contouren van de missie duidelijker zijn, gaat Nederland beslissen.

Trainingsmissie

Rasmussen liet al weten dat de nieuwe NAVO-missie ‘anders’ en ‘significant kleiner’ wordt dan de huidige. De missie zal zich richten op het ondersteunen van nationale instituties zoals ministeries, het leger en de politie.

Duitsland heeft al laten weten voor de nieuwe missie  600 tot 800 man naar het noorden van Afghanistan te willen sturen.

Nederland heeft op dit moment 545 man in Afghanistan zitten voor de training van agenten. Die missie loopt op 1 juli af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.