buitenland

Nederlandse jihadstrijders: wij zijn geen extremisten

Door Servaas van der Laan - 15 juni 2013

De in Syrië actieve Nederlandse jihadstrijders hebben zich niet aangesloten bij extremistische groeperingen als Al Nusra. Ze vechten voor het Vrije Syrische Leger of andere islamitische strijdgroepen.

Dat zegt Abu Fidaa die zich als woordvoerder van de jihadstrijders in Syrië opwerpt in De Volkskrant.

De strijder bevestigt dat er ongeveer 100 à 150 Nederlanders actief zijn in de Syrische strijd. Twee van hen zijn bij veldslagen omgekomen.

Therapeutisch

Ook bevestigt Fidaa dat sommige Nederlanders in een villa met zwembad verblijven. ‘Maar de meesten kiezen voor een meer bescheiden pad,’ zegt de moslim.

Volgens de woordvoerder doet het de strijders goed om hun broeders in Syrië te helpen: ‘de jihad werkt therapeutisch’.

Geronsel

Hij ontkent dat de strijders in Nederland geronseld worden. ‘Wat heb je aan strijders die eigenlijk niet willen vechten?’ Hij ontkent dat de strijders naïef zijn. Het tegenovergestelde is volgens Fidaa het geval. Veel strijders hebben zich goed voorbereid en weten waar ze aan beginnen.

Fidaa zegt dat er ook drie vrouwen uit Nederland zijn afgereisd naar Syrië. Zij maken zich nuttig met huishoudelijke taken als koken.

Ontspanning

De strijder zegt dat het de laatste tijd steeds heftiger wordt. Toch is er ook tijd voor vertier. Zo wordt er gezwommen en gegeten bij lokale Syriërs.

Ze scheppen dan op dat eigen Marokkaanse keuken beter is dan de Syrische, maar als ze dan wordt gevraagd dat te bewijzen, staan ze met de mond vol tanden: ‘Niemand van ons kan Marokkaanse gerechten koken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.