buitenland

Rohani met overtuigende meerderheid gekozen tot nieuwe president Iran

Door Servaas van der Laan - 15 juni 2013

Hassan Rohani is de nieuwe president van de Islamitische Republiek Iran. Een overtuigende meerderheid van de bevolking koos voor de relatief gematigde geestelijke.

Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt.

Aanhangers van Rohani vieren de verkiezingswinst buiten op straat. De festiviteiten verlopen rustig en zonder ingrijpen van de politie, zo laat New York Times-correspondent Thomas Erdbrink via Twitter weten.

Ruime meerderheid

Rohani heeft minimaal 51 procent van de stemmen gekregen. Dit betekent dat er geen tweede ronde meer nodig is.

Omdat er geen tegenstanders van de opperste leider Ali Khamenei meededen, wilde de oppositie de verkiezingen in eerste instantie boycotten. Maar uiteindelijk is besloten om Rohani te steunen omdat die het verste van de Revolutionaire Garde afstaat.

Geen verandering

Hoewel hij bekendstaat als gematigd, zal er onder het bewind van Rohani weinig veranderen in Iran, zegt Farinaz Aryanfat van het Iran Comitè in Nederland.

‘Rohani is de vertegenwoordiger van Khamenei in de Nationale Veiligheidsraad van Iran en de opperste leider heeft het alleenrecht over beslissingen van de Nuke-talks,’ zegt de Iraanse Nederlandse.

Dictatuur

Sinds 1979 heeft Iran geen democratie maar een dictatuur waarin de opperste leider alle beslissingen neemt. De zes kandidaten van deze verkiezingen werden geselecteerd door Khameneis Raad van Hoeders.

Alle tegenstanders van de Ayatollah werden bij voorbaat al uitgesloten. Ook de laatste president Mahmoud Ahmadinejad mocht dit jaar niet meer meedoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.