buitenland

Duitsers zitten niet te wachten op anti-Europapartij

Door Servaas van der Laan - 14 juli 2013

Er lijkt in Duitsland nauwelijks draagvlak te zijn voor de anti-Europapartij Alternatief voor Duitsland (AfD). Vermoedelijk haalt de partij de verkiezingsdrempel niet.

De partij heeft niet kunnen profiteren van de grote media-aandacht van de afgelopen maanden in Duitsland. De Afd komt in de peilingen niet verder dan 2 procent van de stemmen. Te weinig om de kiesdrempel (5 procent) voor de verkiezingen in september te halen.

Merkel

Duitsers zijn over het algemeen tevreden over hoe bondskanselier Angela Merkel in Europa optreedt en hebben geen behoefte aan een partij die meer bevoegdheden terug naar Berlijn wil halen. Bovendien gaat het land tot nu toe redelijk ongeschonden door de Europese crisis in Europa.

De partij heeft niet echt een leider en wordt gerund door een groep wetenschappers en journalisten. Ook kwam de AfD negatief in het nieuws omdat sommige leden banden met extreemrechtse groeperingen zouden hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.