buitenland

Edward Snowden vraagt Rusland om politiek asiel

Door Claartje Vogel - 01 juli 2013

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft maandag politiek asiel aangevraagd in Rusland. President Vladimir Poetin zei eerder dat Rusland de klokkenluider nooit zal uitleveren. Snowden moet van Poetin wel stoppen met ‘zijn werk dat erop is gericht onze Amerikaanse partner te schaden’.

Snowden verblijft op dit moment in de transferzone van het vliegveld van Moskou. Hij reisde een week geleden van Hongkong naar Rusland. De klokkenluider wilde asiel aanvragen in Ecuador, maar het is niet zeker dat hij dat krijgt. De aanvraag kan in elk geval maanden duren.

Vijftien landen

Daarom heeft Snowden in vijftien andere landen asiel aangevraagd. Snowden ontmoette maandagochtend Russische diplomaten en overhandigde de asielverzoeken.

De Russische president verklaarde vanochtend dat hij Snowden nooit zal uitleveren, maar voegde daaraan toe dat hij niet verwachtte dat Snowden in Rusland wilde blijven.

‘Geen Russische agent’

Poetin verklaarde dat Snowden geen Russische agent is en herhaalde dat de Russische geheime dienst niet met hem samenwerkt. De president wil dan ook dat Snowden zijn klokkenluidersacties tegen de VS stopt.

Edward Snowden werkte voor de Amerikaanse organisaties CIA en NSA. Hij had daardoor toegang tot geheime informatie over afluisterpraktijken van Amerikaanse veiligheidsorganisaties, die hij doorspeelde naar Europese media.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.