buitenland

Proces tegen kapitein Costa Concordia alsnog begonnen

Door Anna Vossers - 17 juli 2013

De kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia wil een schikking met de jury en de aanklagers treffen. In ruil voor een schuldbekentenis zou Francesco Schettino een celstraf van drie jaar en vijf maanden krijgen.

Dat meldde de verdediging van de kapitein woensdag op de eerste inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de kapitein. De poging een deal te sluiten is een formaliteit, zelfs de advocaten van de kapitein verwachten dat de aanklagers er niet op in zullen gaan.

Staking

Een eerdere poging van de verdediging van de kapitein om een deal te sluiten werd genegeerd. De stuurman en vier andere scheepsofficieren hebben wel een schikking getroffen.

Het strafproces tegen de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia werd vorige week na korte tijd geschorst. De zitting kon niet doorgaan, omdat de advocaat van kapitein Francesco Schettino meedeed aan een landelijke staking.

Hoofdverdachte

Het Italiaanse Openbaar Ministerie ziet de Zuid-Italiaanse kapitein als hoofdverantwoordelijke voor de scheepsramp van 13 januari 2012 waarbij 32 personen om het leven kwamen nadat het schip tegen een rots voer en kapseisde. Schettino verliet het zinkende schip voordat alle 4.200 passagiers waren geëvacueerd.

De kapitein wordt verdacht van dood door schuld en riskeert een maximale gevangenisstraf van twintig jaar. Volgens Schettino was niet te zien dat hij voor het eiland Giglio in ondiep water voer.

Berging

Reddingswerkers zijn ruim achttien maanden na de scheepsramp nog steeds bezig met de berging van het schip. Vorige week werd duidelijk dat de operatie zeker een half miljard euro gaat kosten. Het 290 meter lange schip dreigt te bezwijken onder zijn eigen gewicht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.