buitenland

Twee meisjes dood na vliegtuigcrash San Francisco

Door Anna Vossers - 07 juli 2013

Bij de crash van een Boeing 777 in San Francisco zaterdag zijn twee Chinese tienermeisjes overleden. 49 andere inzittenden raakten zwaargewond.

De twee overleden Chinese tieners werden na de crash teruggevonden op de landingsbaan. Zij zijn vermoedelijk tijdens de crash uit het vliegtuig geslingerd.

De 305 overige inzittenden hebben het ongeluk overleefd. Volgens de brandweer zijn 49 er slecht aan toe. In totaal moesten 182 inzittenden aan hun verwondingen worden behandeld.

Te langzaam

Vlucht 214 van Seoul naar naar San Francisco, van de Zuid-Koraanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines, eindigde zaterdag in een drama toen de staart van het toestel al voor de landingsbaan van het vliegveld van San Francisco de grond raakte. De staart van de Boeing 777 sloeg los en het toestel vatte vlam.

De oorzaak van het ongeluk wordt nog door Zuid-Koreaanse autoriteiten en vliegtuigbouwer Boeing onderzocht. Op basis van ooggetuigenverklaringen lijkt het erop dat het vliegtuig vanaf de zee te langzaam kwam aanvliegen, schrijft persbureau AP. Het vliegtuig raakte daardoor een muur of dijk aan het begin van de landingsbaan. Aan het begin van de landingsbaan liggen brokstukken van het toestel.

Geen technisch defect

President-directeur Yoon Young-Hoo van Asiana Airlines zegt dat er vermoedelijk geen technisch defect bij het toestel is geweest. Het ging om een Boeing 777 uit 2006. Yoon Young-Hoo is nog niet ingegaan op de vraag of de piloten dan fouten hebben gemaakt.

Het is de eerste keer dat er een dodelijk ongeluk is gebeurd met een Boeing 777.

Geluksvogel

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg schrijft op haar profielpagina dat zij eigenlijk ook met het gecrashte vliegtuig zou reizen. Maar omdat haar familie met gespaarde vliegpunten goedkoper kon reizen met United Airlines, had ze haar ticket omgeboekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.