buitenland

Vicepresident Italiaanse senaat noemt zwarte minister een aap

14 juli 2013

De Italiaanse zwarte minister voor Integratie Cecile Kyenge wordt maar niet door de Italiaanse afscheidingspartij Lega Nord met rust gelaten. Na eerdere racistische uitlatingen van partijgenoten vergelijkt vicevoorzitter van de Senaat Roberto Calderoli de minister nu met een ‘orang-oetan’.

‘Wanneer ik Kyenge zie, lukt het me maar niet om níet aan een orang-oetan te denken,’ zei de politicus in een toespraak op een partijfeest van de Lega Nord in het Lombardische Treviglio.

‘begrijp me niet verkeerd, ik houd van dieren, zoals van beren en wolven,’ zei de senator die maar niet begrijpt waarom de in Congo geboren Kyenge minister in Italië is geworden.

‘Kyenge mag van mij prima minister zijn, maar dan misschien liever in eigen land,’ zei Calderoli, die als minister verantwoordelijk was voor de omstreden kieswet-Calderoli.

Protest

De woorden van de senator zijn in Italië direct begroet door een stortvloed aan protestkreten. Kamerleden van de partij van Kyenge eisen het aftreden van Calderoli. ‘En nu is het klaar met het racisme,’ schrijft Kamerlid Khalid Chaouki op Twitter.

Premier Enrico Letta noemde de uitspraken van Calderoli ‘onacceptabel’ en moedigde Kyenge vooral aan om door te gaan met haar werk. Ook andere, vooral linkse politici zijn verontwaardigd en eisen onmiddellijke acties tegen Calderoli.

Racistische campagne

De Lega Nord voert al maanden een racistische campagne tegen de zwarte minister. Europarlementariër Mario Borghezio werd uit zijn fractie gegooid nadat hij zei dat Kyenge meer geschikt is als huishoudster in plaats van als minister in een ‘Bunga-Bunga-regering’.  En lokale politicus Dolores Valandro vond dat de minister maar eens verkracht moest worden zodat ze zou voelen wat haar soortgenoten aanrichten. Ook zij is uit haar partij gezet.

Kyenge gaat intussen gewoon door met het uitvoeren van haar twee speerpunten: het schrappen van ‘illegaliteit’ uit het wetboek van strafrecht en het invoeren van het ius soli, het recht van in Italië geboren immigrantenkinderen op de Italiaanse nationaliteit.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.