buitenland

Amerikanen en Britten opgeroepen Jemen te verlaten

Door Josefine van Enk - 06 augustus 2013

De Verenigde Staten hebben hun burgers en ambtenaren opgeroepen Jemen onmiddellijk te verlaten wegens ‘voortdurende kans op aanvallen van terroristen’. Ook de Britse regering adviseert zijn burgers zo snel mogelijk uit het land te vertrekken.

De Verenigde Staten noemen de terreurdreiging in Jemen ‘extreem hoog’. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op haar website: ‘Als u het land niet verlaat zolang er nog commerciële vluchten zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat de Britse overheid u kan evacueren of consulaire hulp kan bieden’.

Al-Qa’ida

De autoriteiten in Jemen maakten maandag een lijst namen bekend van 25 gezochte leden van Al-Qa’ida die een aanslag zouden willen plegen op buitenlandse kantoren en organisaties in Jemen. Vanwege de terreurdreiging zijn in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zware veiligheidsmaatregelen getroffen. De BBC meldt dat honderden militaire voertuigen het presidentiële paleis en westerse ambassades bewaken.

Eerder deze week sloten verschillende westerse landen, waaronder Nederland, hun ambassade in Jemen. De aanleiding voor het sluiten van de ambassades was een onderschept gesprek tussen de leider van Al-Qa’ida Ayman al-Zawahiri en Nasser al-Wahishi, het hoofd van Al-Qa’ida in Jemen.

In het gesprek zou Al-Zawahiri zijn collega in Jemen hebben bevolen een grote aanslag te plegen op 4 augustus. Waar de aanval moest plaatsvinden is onduidelijk.

Afluisterprogramma’s

De berichten over het gesprek komen van anonieme bronnen binnen de inlichtingenwereld en zijn niet bevestigd door de regering. Privacy-denktank EPIC gelooft dat de berichten over de terreurdreiging een poging is om de in opspraak geraakte afluisterprogramma’s van de geheime dienst NSA te rechtvaardigen.

Het Witte Huis ontkent in een reactie het verband en wil de twee kwesties ‘niet met elkaar vermengen.’ Toch zegt de Republikeinse senator Saxby Chambliss op tv-zender NBC: ‘Zonder deze programma’s zouden we simpelweg niet in staat zijn om mee te luisteren met de slechteriken.’

Advies Nederland

Nederlandse burgers hebben nog geen verzoek gekregen om Jemen te verlaten. In het land wonen ongeveer veertig Nederlanders.

De Nederlandse ambassade in Jemen blijft tot in ieder geval 12 augustus dicht en het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Jemen af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.