buitenland

Berlusconi meer dan 30 keer vervolgd, nooit straf uitgezeten

Door Servaas van der Laan - 01 augustus 2013

Belastingontduiking, banden met de maffia, corruptie, omkopen van rechters en betaalde seks met minderjarigen: de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft een imposant lijstje tenlasteleggingen op zijn naam staan. Maar nooit zat de markante multimiljardair een straf uit.

Deze donderdag werd Berlusconi voor het eerst in zijn leven definitief voor een strafbaar feit veroordeeld. Na meer dan 30 eerdere strafzaken, is de belastingfraude die hij met zijn bedrijf Mediaset pleegde, hem fataal geworden.

Verjaring

Drie keer eerder werd een zaak tegen Berlusconi geseponeerd nadat een wetswijziging ervoor had gezorgd dat de zaak verjaarde. Dit gebeurde toen Berlusconi zelf premier en dus verantwoordelijk voor de wetswijzigingen was.

Zelf zei hij de verjaringswetten door te voeren om het logge rechtssysteem in Italië te willen versnellen. Maar de verjaring kwam Berlusconi natuurlijk ook goed uit: leggi ad personam noemen de Italianen die wetten.

Linkse magistraten

Eind juni werd Berlusconi voor het laatst veroordeeld, dit keer kreeg hij zeven jaar cel vanwege ambtelijke corruptie en seks met een minderjarige. Ook deze zaak zal in hoger beroep vermoedelijk verjaren.

Berlusconi en zijn volgelingen verdenken de magistraten ervan politieke processen tegen hem te voeren om hem via de rechtszaal uit te schakelen. Niet voor niets noemen zijn volgelingen zich ‘het leger’ dat tegen ‘het linkse complot’ strijdt.

Sceptisch

Door de vele eerdere mislukte pogingen Berlusconi te veroordelen, is de scepsis in Italië groot. Velen vermoeden dat hij ook dit keer er op een of andere manier wel mee weg gaat komen.

Inderdaad heeft de oud-premier nog één troef in handen. De Senaat moet in geheime stemming bepalen of Berlusconi zijn onschendbaarheid verliest. Mogelijk zal Berlusconi de regering daarbij als laatste aas inzetten en zeggen: ‘Laten jullie mij vallen, dan laat ik de regering vallen’.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.