buitenland

‘Jemen verijdelde terreuraanslagen Al-Qa’ida’

Door Anna Vossers - 07 augustus 2013

In Jemen zijn aanslagen verijdeld die zondag gepleegd zouden worden op belangrijke doelwitten. Al-Qa’ida wilde belangrijke olie- en gasleidingen opblazen en meerdere havensteden in het zuiden van het land bezetten.

Dat heeft een woordvoerder van de Jemenitische regering, Rajeh Badi, gezegd, meldt de BBC.

Strategische locaties

Al-Qa’ida zou op de 27ste dag van de Ramadan de havensteden Al-Mukalla en Bawzeer hebben willen innemen. Daarnaast plande de terreurorganisatie het opblazen van gasinstallaties en pijpleidingen op strategische locaties in het land. Leden van Al-Qa’ida zouden zich hebben willen voordoen als soldaten, om vervolgens aanslagen te plegen.

Volgens regeringswoordvoerders zou het gaan om wraak voor de moord op een belangrijk Al-Qa’ida-lid, Said al-Shihri, die in november met een drone werd aangevallen en aan zijn verwondingen overleed.

Tanks

Jemen heeft drastische maatregelen genomen vanwege de terreurdreiging in het land. Legervoertuigen rijden rond in de buurt van belangrijke gebouwen.

Op de locaties waar Al-Qa’ida vermoedelijk wilde aanvallen, heeft het leger extra controles ingezet. Zo kon een aanslag worden voorkomen, aldus Badi.

Onder meer de Amerikanen, Britten, Noren en Nederlanders hebben hun ambassades gesloten en verzoeken hun burgers het land zo snel mogelijk te verlaten. De 46 Nederlanders die hun aanwezigheid in het land bij de ambassade hebben geregistreerd, geven volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken nauwelijks gehoor aan de oproep om te vertrekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.