buitenland

Poetin: bewijs gebruik gifgas door Syrische regering is onzin

Door Claartje Vogel - 31 augustus 2013

De Russische president Vladimir Poetin noemt de aanname dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad achter de gifgasaanval in Damascus zit ‘volkomen onzin’. Hij vindt het teleurstellend dat Amerika een militaire actie tegen Syrië wil starten.

Dat zegt Poetin zaterdagochtend tegen een groep journalisten in Vlavidostok.

‘Aanval is provocatie’

De Russische president reageert voor het eerst op de uitspraken van de Amerikaanse regering. Amerika weet zeker dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de gifgasaanval op de eigen bevolking in Damascus vorige week.

‘Ik ben ervan overtuigd dat de aanval niets meer is dan een provocatie door groepen die andere landen bij het conflict in Syrië willen betrekken. Ze willen de steun winnen van met name de machtige Verenigde Staten’, verklaart Poetin.

Overleg

De Russische president zegt dat Obama, als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, moet onthouden dat een aanval van de Verenigde Staten grote gevolgen heeft voor Syrische burgers.

Poetin wil dat Obama het bewijs dat zijn topambtenaren hebben gevonden, voorlegt aan het onderzoeksteam en de veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij roept de Amerikaanse president op over Syrië te discussiëren tijdens de G20-top die donderdag en vrijdag plaatsheeft in Sint-Petersburg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.