buitenland

Unasur-top uitgesteld na arrestatie van zoon Desi Bouterse

Door Anna Vossers - 30 augustus 2013

Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, is vrijdag in Panama door de Verenigde Staten gearresteerd op verdenking van wapenhandel. Een bijeenkomst in Paramaribo van Zuid-Amerikaanse staatshoofden is een paar uur uitgesteld.

Het is niet officieel bekendgemaakt of de twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben, maar de timing is op zijn minst opvallend te noemen. Zo’n twee uur na de arrestatie zou de Unasur-bijeenkomst in Paramaribo worden geopend.

Op het moment dat Suriname regionaal in de schijnwerpers staat, omdat gastheer Desi Bouterse het voorzitterschap van deze club van Zuid-Amerikaanse landen overhandigd krijgt, arresteert Panama op last van de Amerikanen zijn zoon vanwege wapenhandel.

Dino

Bouterses zoon werd volgens nieuwswebsite Star Nieuws in de val gelokt. Op een bijeenkomst die werd gearrangeerd om hem te arresteren, deed hij uitspraken over wapenhandel.

Dino Bouterse (40) is al vaker betrokken geweest bij grensoverschrijdende criminele activiteiten. In 2005 werd de jonge Bouterse veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor het smokkelen van wapens en drugs. Hij heeft daarvan maar drie jaar uitgezeten.

Dino Bouterse, die in Steenwijk in Nederland werd geboren, is sinds 2010 hoofd van de Counter Terreur Unit (CTU), een van de Surinaamse veiligheidsdiensten. Er wordt gespeculeerd dat hij in de toekomst net als zijn vader president van Suriname wil worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.