buitenland

Frankrijk heeft bewijs voor chemische wapens Syrisch regime

02 september 2013

Frankrijk weet zeker dat het Syrische regime chemicaliën inzet tegen de eigen bevolking. Zeker 281 burgers zijn door chemische wapens om het leven gekomen.

Dat schrijft de Franse geheime dienst in een rapport waarvan een korte versie maandag werd gepubliceerd.

De Fransen baseren zich op videomateriaal waaruit de inzet van chemicaliën duidelijk zou blijken. De regering van de Franse president François Hollande zegt er rekening mee te houden dat zijn Syrische collega Bashar al-Assad in staat is om de wapens een volgende keer opnieuw in te zetten. Ook de NAVO-voorman Anders Fogh Rasmussen zei maandag dat er bewijs is voor de inzet van chemische wapens.

Dreigement

Assad zei maandag op zijn beurt dat Frankijk moet oppassen om met dit buitenlandbeleid geen vijand voor Syrië te worden. In de Franse krant Le Figaro zei Assad dat het Midden-Oosten een kruitvat is.

Een westerse aanval zal Syrië met een tegenaanval beantwoorden, aldus Assad: ‘Iedereen zal de controle over de situatie verliezen als het kruitvat ontploft.’

Wachten op Amerika

Maar die aanval komt er voorlopig niet. De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het parlement over militaire acties in Syrië gaat stemmen.

De Republikeinse leider John McCain waarschuwde de Amerikaanse politici om vooral niet tegen een militaire missie te stemmen. Volgens de Republikein zou niet ingrijpen ‘rampzalig zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.