buitenland

Ministers komen in opstand tegen partijleider Berlusconi

30 september 2013

De centrumrechtse leider Silvio Berlusconi lijkt het gezag in eigen partij langzaam kwijt te raken. Zijn vijf opgestapte ministers hebben hun ongenoegen met hun leider publiekelijk kenbaar gemaakt.

De vijf ministers van het centrumrechtse Popolo della Libertà hebben gehoor gegeven aan hun leider door hun ontslag aan te bieden, maar erg van harte ging dat niet. De bewindslieden, die tot nu toe altijd het woord van Berlusconi predikten, uiten nu in een open brief hun zorgen over ‘radicale stromingen’ binnen hun eigen partij.

Discipel Alfano

De meest opvallende kritiek komt van Angelino Alfano, de minister van Binnenlandse Zaken die bekendstaat als leerling en grootste volgeling van Berlusconi.

‘Als binnen Forza Italia (Berlusconi doopte zijn partij onlangs weer om naar de naam waarmee hij in 1993 begon) extremistische stromingen de boventoon voeren, dan ben ik blijkbaar een andere Berlusconiaan,’ zegt Alfano. ‘Zo kan het niet langer,’ zegt een collega van Alfano.

Vijf dissidenten

De vijf dissidenten lijken zich openlijk voor te bereiden op een afsplitsing van de partij van Berlusconi. Het is voor het eerst dat trouwe volgelingen van Berlusconi zich zo kritisch uitlaten over hun partijleider.

Steun komt er alleen van de aan Berlusconi gelieerde krant Il Giornale. ‘De vijf heren zijn blijkbaar vergeten dat ze als minister zijn voorgedragen dóór hun partijleider,’ schrijft hoofdredacteur Alessandro Sallusti. ‘Wat willen ze nou eigenlijk, uit het parlement stappen en op eigen houtje de belastingen verhogen?’ sneert Sallusti. De vijf ministers reageerden maandag op de kritiek van de Berlusconi-krant: ‘Je kunt schrijven wat je wilt Sallusti, maar wij laten ons niet intimideren.’

Crisis

Intussen is de politieke crisis in Italië compleet. President Giorgio Napolitano zegt erop aan te dringen dat de kemphanen moeten proberen een gangbare samenwerking te vinden. ‘De stembus moet het uiterste redmiddel zijn,’ zei de president vanuit zijn geboorteplaats Napels.

De regering van Gianni Letta had voor ogen de onwerkbare kieswet te veranderen en enkele ingrijpende economische hervormingen door te voeren. In beide doelen is de regering niet geslaagd. Woensdag overlegt premier Letta met de Senaat en de Tweede Kamer. Vrijdag wordt het echt spannend voor Berlusconi. Dan stemt de Senaatscommissie over zijn politiek lot.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.