buitenland

Leider protest Thailand doodgeschoten ‘tijdens toespraak’

Door Tom Reijner - 26 januari 2014

Bij een betoging tegen de regering is zondag in de Thaise hoofdstad Bangkok Suthin Taratin, een van de leiders van de oppositie, doodgeschoten. Vijf andere betogers raakten gewond.

Dat meldt de Thaise politie. Taratin zou tijdens een toespraak in zijn hoofd zijn geschoten, zegt een woordvoerder van de demonstranten tegen persbureau AFP.

Stembureaus

Tegenstanders van de regering Yingluck Shinawatra belemmerden zondag in Bangkok en elders in Thailand de toegang tot tientallen stembureaus.

Zij verhinderden daarmee dat hun landgenoten vooraf hun stem konden uitbrengen voor de verkiezingen van 2 februari. Meer dan 2 miljoen van de 49 miljoen kiezers hebben zich ingeschreven om hun stem vooraf uit te brengen.

Verkiezingen

De demonstranten eisen het aftreden van de premier. Zij vinden dat haar broer, miljardair en voormalig premier Thaksin Shinawatra, nog altijd te veel invloed heeft op het regeringsbeleid.

In 2006 werd de toenmalige premier bij een militaire coup afgezet en verbannen naar het buitenland. In december vorig jaar liet Yingluck Shinawatra weten dat zij het parlement van het land laat ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Daarmee hoopte zij de onrust in Thailand wat te doen afnemen. Dat is tot dusver niet gelukt: de uitgebreide protesten houden nog altijd aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.