buitenland

Kremlin zeer content met Nederlandse delegatie in Sotsji

Door Servaas van der Laan - 06 februari 2014

Rusland is erg blij met de Nederlandse politieke afvaardiging op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het Kremlin noemt het verstandig dat het Nederlandse kabinet niet luistert naar ‘slecht geïnformeerde demonstranten’.

Dat heeft een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin donderdag laten weten.

Kleurrijk protest

Volgens de woordvoerder hebben mensenrechtenactivisten ‘in elk land hun eigenaardigheden’. ‘In Nederland staan ze bekend om hun kleurrijke optredens en felle actie,’ zei hij.

Dat betekent volgens de zegsman nog niet dat de activisten het altijd bij het rechte eind hebben: ‘We moeten natuurlijk naar hen luisteren, maar ze zijn helaas niet altijd goed geïnformeerd over waar ze tegen protesteren. Vaak zou het protest met een korte uitleg over hoe het werkelijk in elkaar zit, kunnen worden gekalmeerd.’

Goed geïnformeerd

Het Kremlin is blij dat het Nederlandse kabinet wél goed is geïnformeerd. ‘Daarom komen niet alleen het koninklijk paar maar ook de minister-president van Nederland, dat wil zeggen de hele leiding van het land,’ sprak de woordvoerder.

Vrijdag spreekt premier Mark Rutte (VVD) met Poetin voorafgaande aan het sportevenement in Sotsji. Op de ‘brede agenda’ van het gesprek staan onder meer de homorechten waarover in Nederland zo veel gedoe is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.