buitenland

VN veroordeelt Vaticaan voor verkrachting duizenden kinderen

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2014

De VN-commissie voor de rechten van het kind velt een vernietigend oordeel over het Vaticaan vanwege het bijdragen aan de verkrachting en het misbruik van duizenden kinderen in de afgelopen decennia. Volgens de commissie was het beleid van de Heilige Stoel erop ingericht om pedofiele priesters hun gang te laten gaan.

Dat staat in een rapport dat de commissie woensdag publiceerde, meldt persbureau AP.

Alles onder de soutane

De VN-commissie dwingt de Heilige Stoel, dat de status van permanent waarnemer heeft bij de Verenigde Naties, de bestanden prijs te geven waarin de namen staan van de kerkbestuurders die de misdaden onder de soutane hielden.

In het rapport haalt de commissie ook vernietigend uit naar de manier waarop het Vaticaan omgaat met homoseksualiteit, anticonceptie en abortus. De Heilige Stoel zou meer moeten doen om de rechten van kinderen en hun toegang tot medische hulp te garanderen.

Grote zorgen

De commissie zegt ‘zeer bezorgd’ te zijn over het grote aantal misdaden dat tegen kinderen is begaan. De werkgroep constateert dat het Vaticaan nooit genoeg heeft gedaan om de praktijken te veroordelen of te stoppen, waardoor pedofielen ongestoord verder konden gaan met het misbruiken van kinderen.

Vorige maand ondervroeg de commissie vertegenwoordigers van het Vaticaan dagen lang over de manier waarop het kerkorgaan de internationale mensenrechten voor kinderen toepast.

Geen haast

Het woensdag gepubliceerde rapport is niet bindend, maar de commissie vraagt wel om actie en wil dat de Heilige Stoel in 2017 laat zien wat het gedaan heeft om kindermisbruik te beperken.

Erg veel haast heeft het Vaticaan doorgaans niet met dergelijke rapportages. Het vorige rapport stuurde het Vaticaan veertien jaar na het verstrijken van de deadline naar New York.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.